Selecteer uw taal

 

Passend bij materialen Soorten Kleefstoffen en hun toepassingen Soorten Afdichtmiddelen en hun toepassingen
Introductie Metalen Lijmen Keramische Lijmen Introductie
Oplosmiddelen Houtlijmen Leather Kleefstoffen Silicone Afdichtmiddelen
Oppervlakte reiniging Plastic Lijmen Papier Lijmen Andere Afdichmiddelen
Hechtingsfalen Glas Lijmen Andere Kleefmiddelen  

 

 

Passend bij materialen


Introductie

Een fundamenteel begrip van hoe lijm werken is het noodzakelijk om de beste resultaten te verkrijgen.
De meeste hechting fouten kunnen worden herleid tot:

 • Mismatch tussen de lijm en het materiaal aan te brengen
 • Voor langdurige toepassingen, de mismatch tussen het type lijm en milieuomstandigheden
 • De mismatch tussen het type lijm en de krachten van de obligatie zal worden onderworpen tijdens zijn leven
 • Gebrek aan voorbereiding van het oppervlak

Dit is de reden waarom de selectie van lijm of kit is zo cruciaal voor succes. Bij slechte hechting met inachtneming van de aard van de storing kan helpen de onderliggende oorzaken: wanneer de lijm laat sporen aan beide zijden van de band (cohesief falen), het type hechtmiddel of uithardingsomstandigheden niet adequaat is. Omgekeerd, als de kleefstof laat sporen op een van de oppervlakken, maar niet de andere, kan het zijn omdat de lijm geschikt is om dat gedeelte of ongeschikte voorbehandeling.

Om te begrijpen hoe kleefstoffen werken moet de krachten die de binding tussen de lijm en het substraatoppervlak en de krachten die ervoor zorgen dat de lijm de nodige samenhang onderdelen samen te houden vormen overwegen. In de praktijk kan lijm of kit samenstellingen een combinatie van adhesie en cohesie krachten gebruiken om hun eigenschappen te bereiken.

De andere parameter om te overwegen is de bevochtiging eigenschappen van de lijm.

1. Belangrijkste vormen van hechting

a. Chemische hechting

Indien mogelijk reactieve groepen aanwezig zijn op het oppervlak van het materiaal, kunnen zeer krachtig covalente bindingen worden gevormd. Dit is de reden waarom silaan adhesie promotors zijn gebruikt in kleefmiddelen of bekledingen voor glas of minerale ondergronden rijk aan hydroxylgroepen die chemisch reageren met de silanen. Epoxy lijmen bevatten reactieve groepen die covalente bindingen kunnen vormen met een hydroxyl-of zuurgroepen op oppervlakken.

Ionische bindingen bijna even sterk als covalente bindingen en werden gebruikt zoals in de tweede generatie adhesieven. De aanwezigheid van organische zuurgroepen van polyesters in een kleefmiddelsamenstelling de kleefkracht helpen metalen door van metallische zouten op het oppervlak. Helaas, ionische bindingen zijn gevoelig voor water en daarom deze soorten hechtmiddelen werden achtergelaten in latere generaties adhesieven.

Het derde type chemische hechting op basis van waterstofbinding. Het is algemeen zwakker dan zowel covalente of ionische binding, maar toch uitstekende resultaten op. Succesvolle binding is gebaseerd op de beschikbaarheid van hydroxylgroepen op het grensvlak tussen de kleefstof en het oppervlak en stikstof en / of zuurstofatomen. Waterstofbruggen zijn talrijk in dierlijke of plantaardige lijm en dit is waarom ze sterk hechten aan hout en papier oppervlakken. Echter waterstofbruggen verzwakt in aanwezigheid van vocht.

 

b. Fysieke hechting

Als de oppervlakken elkaar gelijmd zijn poreus, kan zelfklevende materialen de leegtes te vullen en mechanisch sluit ze samen. Sommige textiel lijmen op basis van dit mechanisme.

Moleculen kunnen dragen elektrische ladingen en dit effect wordt gebruikt in dispergerende hechting wanneer de lijm draagt een lading tegenover dan de ondergrond. Ze zijn genoemd van der Waals krachten. Omdat ze zijn alleen effectief op korte afstanden, worden ze voornamelijk ingezet in zelfklevende tapes of labels. Het voordeel is dat ze kunnen meer of minder gemakkelijk verwijderd of hergebruikt.

De samenvoeging van materialen op het gewricht wordt diffuse hechting genoemd. Het treedt op wanneer de moleculen waaruit zowel het hechtmiddel en het substraat oplosbaar zijn in elkaar. Dit type adhesie mechanisme wordt gebruikt om vele kunststoffen aan elkaar te lijmen. Een voorbeeld is een hard (niet-geplastificeerd) PVC-lijm op basis van een oplosmiddel (vaak een keton zoals cyclohexanon of methylethylketon - MEK - of tetrahydrofuran - THF -) die gedeeltelijk zwelt het kunststof oppervlak, waardoor het polymeer moleculen diffunderen in elkaars . Dit wordt ook wel een oplosmiddel las.

 

2. Oppervlaktebevochtiging

Succesvolle lijmverbindingen vereist dat de lijm nat (of spreads op) de te verlijmen oppervlakken. De bevochtigbaarheid van het oppervlak wordt bepaald door de oppervlakte-energie (kracht per oppervlakte-eenheid) of oppervlaktespanning (kracht per lengte-eenheid). Het vermogen van een kleefstof op een oppervlak bevochtigen hangt af van de oppervlaktespanning en de cohesieve krachten in de vloeistof waardoor het de bal omhoog.

Simpel gezegd, moet de oppervlaktespanning van de vloeibare lijm hoger dan de oppervlaktespanning van het materiaal.

Metalen en glas zeer hoge oppervlakte spanning (> 290 dynes / cm), terwijl de meeste polymeren (kunststoffen) worden gekenmerkt door lage (31-47 dyne / cm) tot zeer lage oppervlaktespanningen in het geval van silicone (21 dynes / cm) en Teflon ™ (18 dyne / com). Gezien het feit dat water een oppervlaktespanning intermediair tussen metalen en kunststoffen (73 dyne / cm) het gebruik van water als een lijm oplosmiddel stelt specifieke uitdagingen (zie hoofdstuk over oplosmiddelen). Deze specifieke probleem kan enigszins worden verholpen door toevoeging van oppervlakteactieve stoffen die de oppervlaktespanning verlagen.

Goede bevochtiging wordt bereikt wanneer de oppervlaktespanning van de lijm is lager dan de oppervlaktespanning van de te verlijmen oppervlakken. Het verklaart waarom het zo moeilijk is om een goede hechting te lage oppervlaktespanning materialen zoals polyethyleen, polypropyleen, siliconen en polytetrafluorethyleen (Teflon ™). Wat is soms nodig is een bepaalde vorm van voorbehandeling van het oppervlak aan het oppervlak chemische activiteit te verhogen.

 

Oplosmiddelen

Met uitzondering van hotmelts en vele reactieve kleefstoffen en afdichtingsmiddelen, oplosmiddelen worden gebruikt in formuleringen voor de volgende redenen:

 • Instellen van viscositeit
 • Zorgen voor spreiding en bevochtigen van de te verlijmen oppervlakken
 • Door een verdampingsproces, met achterlating van een polymeer met hoge cohesiesterkte
 • Voor sommige kunststoffen, assisteren bij oplosmiddel lassen

Oplosmiddelen worden ook gebruikt voor het reinigen van oppervlakken.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen water en organische oplosmiddelen.

 

1. Water

Water is goedkoop, reukloos, niet-toxisch en ontvlambaar en is in principe gekozen oplosmiddel voor kleefstoffen en dichtingsmiddelen.

goutte d eau small 1 230Sommige lijmen op waterbasis hebben hun eigen beperkingen en indien de uitvoering van het kleefmiddel van het grootste belang, kan de formulering gebaseerd op een organisch oplosmiddel.

Voor sommige hydrofiele polymeren, met name die van plantaardige of dierlijke oorsprong, water het enige oplosmiddel dat kan worden gebruikt.

Vele polymeren kunnen worden gemaakt in een emulsie werkwijze waarmee zij worden gedispergeerd in een waterig preparaat, soms met toevoeging van kleine hoeveelheden van een in water oplosbaar organisch oplosmiddel. Na drogen van de polymeerdeeltjes samensmelten, waarbij een zeer cohesieve laag hechten van de delen.

 

2. Organische oplosmiddelen

Door de toenemende bezorgdheid over de toxiciteit van bepaalde organische oplosmiddelen en de daarmee gepaard gaande risico van blootstelling, is het aantal beschikbare in consumenten-lijm en kit formuleringen in de afgelopen jaren gedaald. Voor industriële toepassingen echter bepaalde kleefstoffen op oplosmiddelbasis zijn moeilijk te vervangen door hoge prestaties verwachtingen.

Organische oplosmiddelen oppervlaktereiniging operaties aanzienlijk vergemakkelijken voor het aanbrengen van de lijm en het verwijderen van overtollige lijm.

Oplosmiddel mengsels worden ook verkocht aan sporen van zelfklevende etiketten en tapes, en residuen van polyurethaanschuim of cyanoacrylaten van de huid te verwijderen. Verfafbijtmiddelen zijn ook effectief in sommige gevallen.

De volgende oplosmiddelen zijn nog steeds verkrijgbaar in de doe-het-zelf winkels voor gebruik door geïnformeerde consumenten:

 • Aceton: brandbaar, in water oplosbare, nuttig voor ontvetten; sterke geur
 • Petroleum ether (! Niet het type gebruikt als brandstof), kerosine, of terpentine: ontvlambaar, onoplosbaar in water, handig voor het ontvetten; sterke geur
 • Methanol (spiritus), ethanol (gedenatureerde alcohol), isopropanol (isopropylalcohol): brandbaar, in water oplosbare, niet zo goed voor het ontvetten, licht geur
 • Ethylacetaat: ontvlambaar, onoplosbaar in water, effectieve ontvetter; sterke geur.

 

Oppervlakte reiniging

Bevredigende bevochtiging van oppervlakken te verlijmen kan alleen worden bereikt als de kamers schoon voorafgaand aan de verlijming worden gemaakt. De aanwezigheid van vet of olie, zoals talg van contact met de vingers, nadelig is voor de vorming van een sterke band. In aanwezigheid van vuil, stof en roest, de kleefstof zich hechten aan, en niet op het oppervlak van het te verlijmen.

Voor sommige metalen in een vochtige omgeving zoals staal, moet de lijm worden gekozen om roestvorming onder de zelfklevende folie te voorkomen.

Verschillende methoden beschikbaar om een bevredigend oppervlaktereiniging afhankelijk van het soort oppervlak verontreiniging en de kwaliteit van de binding gewenst te bereiken.

 

a. Mechanisch

Het oppervlak wordt gemalen met schuurpapier of met andere schuurmiddelen (zandstralen). Het stof gevormd moet grondig worden verwijderd, bij voorkeur met heet water en afwasmiddel. Schuring zal het oppervlak beschikbaar om binding te vergroten. Indien het oppervlak te onregelmatig de filmdikte zal toenemen, waardoor de sterkte van de binding. Houten oppervlakken moeten droog en vlak en al het vuil moet worden verwijderd zijn.


b. Fysiek

Bepaalde processen kan vormen reactieve plaatsen op moeilijke oppervlakken zoals polyethyleen plastic zijn alleen beschikbaar industrieel, zoals corona / plasma-ontlading of gasfase fluorisering.


c. Primers

Voor sommige oppervlakken die ofwel zeer poreuze of die bescherming tegen roest vereisen een primer is nuttig zijn. Toepassing van de primer vereist ook zorgvuldige reiniging.

 

d. Wassen met oplosmiddelen of water

Oplosmiddelen zijn effectief ontvettingsmiddelen (vooral gechloreerde oplosmiddelen die nu steeds uit de mode als gevolg van toxiciteit betreft).

Aceton geeft goede resultaten ook, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt vanwege de hability om bepaalde kunststoffen en verf bijvoorbeeld ontbinden. Zoals we eerder hebben gezien, kan deze eigenschap worden gebruikt om "las" kunststof met behulp van aceton als een opplosmiddel.

Aalternatively, kan warm water met de toevoeging van detergent (of zeep) of water onder druk worden gebruikt. Dampontvetting wordt industrieel gebruikt.

 

e. Chemisch

Bepaalde chemicaliën worden industrieel gebruikt om het oppervlak van materialen te etsen, met name metalen om ze meer ontvankelijk voor bevochtiging maken. Gegalvaniseerde oppervlakken kunnen worden geprimed met fosforzuur oplossingen waarin de warme sulfochromic mengsel is nuttig voor andere metalen oppervlakken ook worden gereinigd glas. Sterk basische oplossingen (15% natriumhydroxide in water) zijn ook zeer effectief in sommige gevallen. Als gevolg van de corrosiviteit van deze chemische stoffen, mag alleen opgeleid personeel draagt adequate persoonlijke beschermingsmiddelen te behandelen in alle veiligheid.


Hechtingsfalen

Observatie en analyse van de oorzaken van de breuk in de lijm kan helpen voorkomen repetitieve fouten zoals onvoldoende voorbereiding van het oppervlak of lijm selectie.

De eerste stap is om te identificeren waar de lijm is mislukt:

failure cohesive failure adhesive failure both failure structure
Cohesieve breuk Adhesie falen Adhesie en Cohesieve falen Structureel falen

 

 • Cohesieve breuk: beide oppervlakken zijn bedekt met lijm die is gescheiden; waarschijnlijke oorzaak: verkeerde lijmsoort
 • Lijm mislukking: de lijm is opgeheven uit een van de oppervlakken; waarschijnlijke oorzaak: onjuiste voorbereiding van het oppervlak
 • Structureel falen: het defect is opgetreden in het gebonden materiaal zelf; waarschijnlijke oorzaak: materiaal ongeschikt is voor het beoogde gebruik
 • Het ontwerp van het gewricht moet ook worden overwogen. Hoe worden de krachten die leiden tot falen wordt toegepast?
 • Werd de gezamenlijke geopend bekvormig door elkaar loodrecht trekken van de oppervlakken van elkaar? Voorbeeld: behang bladderde in hoge luchtvochtigheid
 • Werd de gezamenlijke afgeschoven in-plane? Voorbeeld: meubels assemblages, schroefdraadborgmiddel of keramische tegels losmaken onder de vloer / wand scheuren propagatie
 • Werd de gezamenlijke geschoren uit vliegtuig? Voorbeeld: laminaten of composieten blootgesteld aan hoge spanning of trillingen

Eisen aan de omgeving moet ook worden overwogen: aanwezigheid van licht (vooral UV-licht), vochtigheid, verhoogde bedrijfstemperaturen, en zeer koude omstandigheden die leiden tot broosheid.


Kleefstoffen soorten en hun toepassingen

 

Metalen Lijmen

Klefstoffen en afdichtingsmiddelen worden vaak verkocht als geschikt voor vele materialen. Hoewel het potentieel voorkom je dat veel verschillende soorten lijm op te slaan in afwachting van toekomstige doe-het-zelf banen, moeten we ons bewust dat bepaalde soorten in het algemeen beter dan anderen presteren. Dit kan cruciaal zijn voor bepaalde banen.

Metalen vormen speciale uitdagingen, omdat hun oppervlakken gemakkelijk zijn verontreinigd door vet, bodem of roest. Uitstekende voorbereiding van het oppervlak is daarom essentieel (zie hoofdstuk over oppervlaktereiniging).

De beste soorten lijm voor metalen algemeen reactief. Door hun reactiviteit, voorzorgsmaatregelen (handschoenen, bril) zijn noodzakelijk, om contact met de huid of ogen te voorkomen. Zie de paragraaf over gezondheid, veiligheid en milieu.

 

1. Epoxylijmen

Epoxy lijmen bestaan uit twee componenten (de epoxyhars en curatieve) die grondig worden gemengd vóór gebruik. Wanneer kleine hoeveelheden voldoende, is het handig om de twee componenten in twee spuiten die zijn geperst tegelijkertijd afgeven hen in de juiste verhouding schaffen.

Omdat de chemische reactie tussen twee componenten begint zodra ze worden gemengd, de verwerkingstijd (tijd de viscositeit van het kleefmiddel verdubbelen) of open tijd (gedurende welke een bruikbare binding kan worden) beperkt. In het algemeen, hoe sneller de lijm, hoe korter de verwerkingstijd.

Na het instellen, volledige hechting ontwikkelt dan in de tijd.

Commerciële producten zijn verkrijgbaar in verschillende versies op basis van hun snelheid instelling. In de volgende tabel wordt een indicatie van hun genezen tarieven F. geven bij 20 ° C/70 °

 

Type of Epoxy AdhesiveType Epoxy Adhesive

Fast Snel

Normal Normaal

Slow Langzaam

Pot Life (± setting time) @ 20°C/70°F Pot Life (± instellen van de tijd) @ 20 ° C/70 ° F

90 seconds90 seconden

5 minutes 5 minuten

10 hours 10 uur

Fully Cured Time Volledig uitgehard Tijd

4 hours 4 uur

4 hours 4 uur

24 hours 24 uur

 

Verwarmen van de gemonteerde onderdelen in een oven tot 100 ° C/212 ° C de volledig uitgeharde verkorten en leidt in het algemeen verbeterde hechting.

Wanneer de twee componenten zorgvuldig worden gemengd in gelijke hoeveelheden (het algemeen heldere harsen worden ondoorzichtig), moet elk onderdeel worden bekleed met een dunne laag hechtmiddel en vervolgens samengeperst. Elke werkwijze (tape, elastiek, tangen, enz.) kunnen worden gebruikt om de delen te handhaven totdat de lijm volledig is uitgehard.

Overtollige lijm kan worden afgeveegd met organische oplosmiddelen (aceton, white spirit).

 

2. Methacrylaat Lijmen

Methacrylaat lijmen worden vaak gebruikt in de automobielindustrie vanwege hun vermogen te binden aan metaal kunststof.

Methacrylaat lijmen zijn verkrijgbaar in twee versies:

 • Het kleefmiddel in een rol worden aangebracht op een van de onderdelen, en de vloeibare activator toe te passen, anderzijds
 • Twee componenten in een dubbele spuit gemengd worden voor gebruik

Een lijmverbinding wordt na een paar minuten en permanente hechting na enkele uren.

Methacrylaat lijmen zijn meer vergevingsgezind als de metalen delen zijn niet grondig ontvet. Bovendien zijn ze meestal beter in de kloof tussen de onderdelen.

 

3. Cyanoacrylaatlijmen ("snellijmen")

Cyanoacrylaatlijmen zeer snel als ze in een paar seconden in afwezigheid van lucht wanneer onderdelen worden samengebracht. Ze worden ook wel "tweede generatie acryllijmen". Ze zijn bijzonder geschikt voor voorwerpen van koper, hout, glas, aluminium, steen en sommige kunststoffen.

Ze werken het beste met kleine onderdelen. Oppervlakken moeten perfect vlak en schoon zijn.

Vergeet niet dat cyanoacrylaatlijmen houden bijna direct voor de huid, dus draag latex handschoenen bij het gebruik ervan.


Houtlijmen

Verschillende soorten lijmen worden gebruikt, afhankelijk of het hout is om binnen of buiten worden gehouden.

 

1. Lijmen voor gebruik binnenshuis

a. Vinyl en Acryl Lijmen

Vinylkleefstoffen zijn dispersies van polyvinylacetaat in water. Ze hebben een melkachtig uiterlijk, maar zijn kleurloos als het droog. Sneller drogen formuleringen beschikbaar.

Ze worden vooral toegepast houtwerk binnenshuis gebruikt, in afwezigheid van vocht.

De houten ondergrond moet vlak, geschuurd en stofvrij zijn. Vette of gewaxt hout moet worden ontvet met een doek met oplosmiddel.

Een dunne laag lijm wordt aangebracht met een borstel aan beide zijden van de onderdelen en samengebracht. Een klem is nodig om de delen totdat de lijm volledig is gedroogd.

Een eventueel overschot kan worden afgeveegd met een vochtige doek op voorwaarde dat het wordt gedaan voor het instellen.

Andere vinylkleefstoffen (ook wel synthetische latex emulsies) worden gebruikt voor het verlijmen van tapijten en kunststof tegels. Vinylkleefstoffen werken het beste met PVC maar acryllatexen zijn polyvalent.

Polyvinyl acetaat lijmen geformuleerd voor hout bind moleculair en mechanisch aan het substraat zonder film, en vereiste intiem contact tussen de oppervlakken te lijmen. In restauratie werk, oppervlakken zijn nooit perfect contact en wanneer druk wordt uitgeoefend onherstelbare schade kan leiden.


b. Oude lijm van dierlijke oorsprong


Historisch gezien hebben synthetische lijm oude lijm van dierlijke oorsprong vooral omdat ze makkelijker aan te brengen en hun klevende eigenschappen waren vervangen. Vandaag zijn deze lijmen worden veel gebruikt in de houtbewerking en in de high-volume productie van meubelen. Echter, in de kast maken en vooral in de restauratie van antieke meubelen, na enkele jaren van gebruik, synthetische lijmen hebben hun zwakke punten:

 • Epoxy lijmen: uitstekende hechting op metaal en hout, goede mechanische hechting aan houtporiën en goede hechting op hoorn en schildpad schaal. Echter, wanneer de lucht wordt gedroogd (bijvoorbeeld door de centrale verwarming in de winter) houtvochtigheid niet migreren door de lijm film. Het kan condenseren en vormen matrijs waardoor rot. Bovendien, als de twee epoxy componenten werden gemengd in de juiste verhoudingen, kan inlegwerk krijgen unstuck, waardoor mechanische verwijdering van de uitgeharde lijm. In sommige gevallen kan de hars het hout waardoor de verwijdering daarvan mogelijk zijn doorgedrongen.
 • Neopreen semi-contact lijmen: deze lijmen leeftijd snel en zijn niet aangepast aan het werk restauratie vanwege hun onomkeerbaarheid.

De lijm gebruikt in de houtbewerking in de 18e eeuw voor de komst van synthetische lijm werd gemaakt van de zwemblaas van de steur (ook wel vis Maw of lucht blaas). De zwemblaas samentrekt en uitzet permanent tijdens het vissen leven, waardoor de samenstellende collageenvezels zijn zeer flexibel. De lijm die wordt afgeleid vormt een flexibele verbinding die nooit volledig verhardt.

Geconfronteerd met de verdunning van de zwemblaas lijm, hebben meubelmakers een mix van beenderlijm en pezen lijm ontwikkeld. Omdat deze lijm niet goed hechten aan metaal, kan de greep worden verbeterd door afvegen knoflook op het oppervlak van littekens het oppervlak met een mes.

Voor minder veeleisende hout lijmen applicaties, verbergen lijm (gemaakt van de huid van konijnen) levert positieve resultaten op. De lijm wordt geleverd als poeder of als plaques, de voormalige gewoonlijk met minder verontreinigingen. In deze vorm kan het voor onbepaalde tijd worden opgeslagen. Voor gebruik plaques of poeder worden opgelost in 90% water bij 60 ° C en de lijm wordt op die temperatuur in een waterbad (vermijd kokend water).

Huidenlijm heeft andere toepassingen zoals hout oppervlaktelijmingsfase in het vervaardigen van iconen, voor vergulden (framing) en in een mengsel met gesso voor de voorbereiding van canvas voor het schilderen.

 

2. Andere Lijmen voor gebruik buitenshuis

 
a. Polyurethaan Lijmen

Polyurethaan gebaseerde houtlijmen reageren met vocht aanwezig, ook droge hout en vorm zeer sterke banden, ook met andere materialen zoals polystyreen isolatieschuim, glasvezeldoek en beton of metselwerk.

Deze lijmen zijn gekleurde betekent dat een eventueel overschot moet worden verwijderd voordat ze in te stellen.


b. Neopreen (polychloropreen) Contact Adhesives

Contactlijmen worden voornamelijk gebruikt voor het lijmen van laminaten op hout (of spaanplaten, Masonite, kurk, enz.). Ze worden verkocht in vloeibare of gel preparaten, de laatste is vooral nuttig voor verticale oppervlakken.

Contact lijmen worden toegepast op beide oppervlakken met een getande troffel en worden overgelaten aan een paar minuten drogen tot niet meer plakkerig aan de vinger. Plaats zorgvuldig de twee oppervlakken, scheiden ze tijdelijk met kartonnen strips. Verwijder de stroken een voor een samen te drukken oppervlakken. Leg een stuk plat hout op de top en sloeg hem met een houten hamer over het hele oppervlak. Als alternatief gebruik klemmen zo nodig terwijl ze voorzichtig over het niet sporen na te laten.

Er zijn drie soorten neopreen lijm:

 • Liquid Neopreen lijm. Het bevat een vluchtige en brandbare oplosmiddelen die een goede ventilatie, en de hechting is onmiddellijk.
 • Gel Neopreen lijm. Het zal niet gieten en moet worden toegepast als een pasta. Het is ideaal voor het aanbrengen van verticale of plafond toepassingen. Anders, gedraagt het zich als vloeibare lijm.
 • Neopreen plakken. Het is zelfs zwaarder dan gel lijm en is bijzonder nuttig om verschillen tussen onregelmatige oppervlakken vullen. De veiligheidsmaatregelen zijn dezelfde als voor de andere Neopreen lijm.

 

c. "Marine" Lijmen

Deze lijmen zijn gebaseerd op twee componenten en worden (een vloeistof en een formaldehyde / resorcinol hars in poedervorm) en zijn geformuleerd te weerstaanom bestand tegen onderdompeling in water (zacht en zeewater).

Zorg moet worden gebruikt tijdens het gebruik te voorkomen dat contact met de huid als de lijm is een irriterende stof. Het is ook zeer brandbaar.

Eigen risico kan worden afgeveegd voordat u met een mengsel van alcohol en water. Na het instellen kan het teveel alleen worden verwijderd door schuren.


d. Hotmelts

Hotmelts worden verkocht als sticks die in speciale elektrisch verwarmde "kanonnen" ingevoegd. Door aan een trekker, wordt het viskeuze vloeibare lijm geëxtrudeerd op een van de oppervlakken te hechten en stelt in minder dan een minuut door afkoeling.

DIY hotmelts zijn niet de sterkste hout lijmen, maar gemakkelijk te gebruiken, bijvoorbeeld in het modelleren. De afwezigheid van oplosmiddelen is ook een voordeel.


Plastic Lijmen

Een van de problemen bij de toepassing van kleefstoffen op plastic is de identificatie van het soort kunststof.

Bepaalde kunststoffen kunnen niet worden gelijmd met gebruikelijke technieken:

 • Polyethyleen, polypropyleen (plastic zakken, buisisolatie, speelgoed, containers, zoals emmers, tapijt stof)
 • Silicone (keukengerei)
 • Polytetrafluorethyleen of Teflon ™ (antiadhesive coatings)

Anderzijds andere kunststoffen zijn gemakkelijk gelijmd met de juiste soorten lijm:

a. Harde kunststoffen zoals ongeplasticeerd PVC (riolering, kozijnen), polyamiden (nylon ™, Rilsan ™ in elektrische componenten) en polystyreen (elektronica behuizingen, isolatieschuim).

De beste resultaten worden verkregen met polyurethaan of epoxy lijm.

Doe-het-zelf polystyreen lijm is polystyreen in een vluchtig oplosmiddel. Het is vooral goed in het verlijmen van polystyreen kunststof zoals isolatieschuim of kleinschalige modellen. De lijm is transparant en droogt snel. Overtollige lijm kan worden afgeveegd met een oplosmiddel.

Cellulose-lijm wordt voornamelijk gebruikt in DIY toepassingen voor het repareren van porselein of glas decoratieve voorwerpen, of voor het modelleren. De obligaties zijn niet erg sterk, maar de korte droogtijd maakt het nuttig voor een aantal moeilijke taken.

Het is een contactlijm betekent dat de twee oppervlakken worden gekoppeld, zijn bekleed met lijm en gedeeltelijk gedroogd voordat ze samengebracht. Een permanente hechting wordt gevormd na 24 uur. Het is semi-transparant en kan werken in vochtige of warme omstandigheden.

b. Geplastificeerde PVC (ook wel vinyl: strand ballen, regenkleding, bekleding van stoelen, elektrische isolatie)
Gebruik lijm speciaal ontwikkeld voor geplastificeerde PVC. Op lekkage reparaties, wordt de lijm geleverd met kleine stukjes transparant vinyl.

Kunststoffen kunnen worden aangebracht op elkaar met behulp van een las-techniek ("solvent las"): een organisch oplosmiddel in contact gebracht met elk oppervlak, totdat het wordt verzacht en de oppervlakken op mekaar geperst. Deze techniek valt buiten het bestek van deze website.

 

Glas Lijmen

 

1. Licht-uithardende lijmen

De natuurlijke transparantie van glas kan worden benut door een speciaal geformuleerde soort reactieve lijm die gevoelig is voor licht (in het bijzonder UV). De instelling kan snel vooral in afwezigheid van lucht, wanneer de delen worden gebracht.

Deze lijm kan ook worden gebruikt om binding glas hard plastic.

 

2. Cyanoacrylaatlijmen

Cyanoacrylaatlijmen moet speciaal worden geformuleerd voor glas. Anders meeste standaard cyanoacrylaatlijmen niet goed hechten met gladde glas, en worden voornamelijk gebruikt voor snelle en tijdelijke obligaties.

Veel zorg moet worden toegepast bij gebruik overeenkomstig deze lijmen algemeen zeer toxisch kunnen werden.

 

Keramische Lijmen

Keramiek is een algemene term omvat:

 • Tegels
 • Porselein
 • Aardewerk of aardewerk

De soorten banen zijn over het algemeen anders omdat tegels zijn bestemd om te worden aangebracht op muren of vloeren, terwijl aardewerk af en moet worden gerepareerd.

 

1. Tegels

Tegels worden gelijmd perfect vlakke en stofvrije vloeren of muren met speciaal samengestelde tegellijm. Dit wordt geleverd als een poeder te mengen met water, of als kant mengsels in emmers. Sommige tegellijmen zijn geformuleerd voor gebruik buitenshuis.

Het cement wordt gebruikt om ruimtes tussen de tegels te vullen heet grout. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, als een poeder of stortklaar voor het gemak.

De tegellijm wordt aangebracht met een lijmkam waardoor enige beweging om de positie van de tegel op de steun aan te passen. Bij nat, de lijm heeft genoeg overstag te voorkomen dat de tegels bewegen of vallen van een muur.

Het is algemeen raadzaam om een grout afdichtmiddel, bij voorkeur als een spray, vocht voorkomen binnendringen.

 

2. Aardewerk en porselein

Tenzij het aardewerk is voorbestemd om een museum, waar de praktijk is te laten de reparatie duidelijk zijn, zijn herstellingen zo opvallend mogelijk te zijn.

Speciale samenstellingen worden gebruikt afhankelijk van de soort reparatie nodig:

 • Twee dezelfde delen hechten, gebruiken cyanoacrylaat of snel epoxylijmen (breng een dunne laag aan beide zijden en 15 seconden bij elkaar te houden tot een minuut tot de lijm sets) te behouden dan de delen samen met zelfklevende tape voordat de lijm helemaal is ingesteld
 • Spleten worden gevuld met een aantal zeer vloeibaar cyanoacrylaatlijmen
 • Verwijder de overtollige lijm met een doek met spiritus (methanol, gedenatureerde alcohol)

 

Leather Kleefstoffen

Voor leer de baan moest vaakst is om een losse tong plakken. Contactlijmen of organische oplosmiddelvrije speciale lederen lijmen worden gebruikt voor dat doel. Ze zijn flexibel en zeer geschikt voor schoen banen.

Contactlijmen zijn geformuleerd met neopreen (chloropreen) opgelost in een organisch oplosmiddel.


Ten eerste, het reinigen van de te lijmen oppervlakken met brandspiritus (methanol, gedenatureerde alcohol). Coat beide oppervlakken met lijm en laat droog aanvoelt. Druk beide onderdelen stevig op elkaar. Terwijl de hechtsterkte is vrij hoog op dat moment, is het raadzaam om de delen samen te klemmen gedurende enkele uren.


Papier Lijmen

De belangrijkste niet-professionele toepassingen voor papier lijmen zijn zeer divers en vragen om verschillende technische oplossingen:

 

1. Wallpaper Lijmen

Behang lijmen worden gemaakt van methylcellulose vlokken, gemengd met water tot een pasta. Ze worden geleverd in verschillende graden afhankelijk van het gewicht van het papier aan te brengen. Fabrikanten raden ook aan hogere concentraties van droge kleefstof voor zwaarder papier.

De lijm is klaar verkrijgbaar handel verkrijgbaar.

Volgens Wikipedia, behangplaksels hebben een typische afschuifverdunningsindex viscositeit en een hoge natte lijm tack. Deze eigenschappen zijn nodig om het afremmen van de penetratie van de lijm in het papier en de muur, en een trage binding snelheid waarmee voldoende behang hanger tijd te kunnen line-up het behang op de muur geven.

Het behang lijm wordt aangebracht op de achtergrond te laten de vochtigheid van de lijm dringen in en dringen het papier. Het papier zal dus uitzetten voordat opknoping plaats van op de wand, wat zou leiden verticale bellen in elk paneel behang de lijm gedroogd vanaf de randen naar binnen. Bij het gebruik van niet-geweven of glasvezel behang-papier dat niet uitbreiden-de lijm in plaats aangebracht op de muur.

Behang wordt ook verkocht voorbehandeld met droge lijm. Voor gebruik wordt het behang geweekt in water een troffel.

Om later te verwijderen van het behang te vergemakkelijken, is het raadzaam om gepleisterde muren te beschermen met grondverf.

 

2. All Purpose Office Lijmen

Oorspronkelijk, papier lijm gebruikt in kantoren en scholen werden gemaakt met Arabische gom. Arabische gom is zeer effectief, maar helaas niet ongevoelig voor vocht. Arabische gom werd geleidelijk verdrongen door rubber cement in organische oplosmiddelen. Zorgen over lijm-sniffing hebben nu geleid tot een vrijwel volledige vervanging met stok lijmen en op water gebaseerde polymeer dispersies. Lijmstoffen, eerst de markt gebracht door Henkel in 1969 lijken te zijn gebaseerd op poly (N-vinyl2-pyrrolidon) en geclaimd oplosmiddelvrij en niet-toxisch.

Aerosol toegepaste lijmen zijn zeer geschikt voor grote papier of karton oppervlakken vermeden dat een borstel. Echter, de drijfgassen zijn licht ontvlambaar en het gebruik ervan wordt steeds meer beheerst als gevolg van regelgeving over vluchtige organische stoffen (VOS) die naar verluidt bijdragen tot de vorming van troposferische ozon.

 

Andere Kleefmiddelen

Natuurlijke latex lijmen

Lijmen verkocht als "natuurlijk" latex kleefmiddelen zijn in feite een complexe formulering met vele andere ingrediënten. Een fabrikant onthult de samenstelling als een mengsel van natuurlijke latex, gekookte lijnolie, water, oranje huid extract (een mix van terpenen), rozemarijn olie (ook een mix van voornamelijk terpenen), caseïne, klei en een thiazole conserveermiddel.

Ze moeten alleen binnen te lijmen tapijt, stof, papier, jute of karton worden gebruikt. Het wordt heel moeilijk als droog. Een eventueel overschot moet eerst worden verzacht met een koolwaterstof (White Spirit) en vervolgens weggespoeld met zeepwater of terebenthine.

Gebruikers moeten zich bewust zijn van de sterke restgeur die kan vervagen na verloop van tijd, en de mogelijke problemen bij het verwijderen van tapijt of linoleum later zonder beschadiging van de onderliggende vloer.

 

Soorten Sealants en hun toepassingen


Introductie

Sealants zijn een categorie van lijmen die hoofdzakelijk worden gebruikt om de volgende redenen:

 • Preventie van passage van vocht, water of lucht
 • Bevestiging van onderdelen met ongelijke oppervlakken

Sealants hebben meestal een hogere elasticiteit en lagere hechting dan lijmen.

De taak bestaat uit het afdichten oneffenheden voor decoratieve of binnenafwerking doeleinden wordt genoemd breeuwen.

Omdat de af te dichten materiaal zeer verschillende uitzetting coëfficiënten kunnen hebben siliconen moeten voldoende elasticiteit te compenseren voor de afmeting verandert, en dat een goede hechting aan oppervlakken. Binnenmuren van nieuwe gebouwen die nog niet zijn gestabiliseerd op hun grondvesten kunnen kleine scheurtjes of spleten te vormen.

Selectie van de juiste kit is dus afhankelijk van de klus gedaan moet worden en in het bijzonder een schatting van de beweging die kunnen plaatsvinden nadat de kit droog of volledig gepolymeriseerd is.

Construction kit worden geclassificeerd volgens de maximale beweging of vervorming en ze kunnen ondersteunen voor falen, zoals in de volgende tabel. Bijvoorbeeld kan een kit opnemen van een 10% dimensionale verandering in een inch (25mm) tussenruimte die kunnen uitbreiden tot 1,1 "(27,5 mm) vullen zonder te breken.

 

Sealant Categorieën en elasticiteit

Sealant Categories Sealant Categorieën

Maximum Dimensional Change, % Maximum Dimensional Change,%

Examples Voorbeelden

 Hard

0 0

Painter's putty (chalk and linseed oil) Stopverf Painter's (krijt en lijnolie, polyester

Plastic Plastic

5-12.5 5-12,5

Acrylic dispersions, silicone-acrylics, bituminous sealants Acryldispersies, silicone-acryl, bitumineuze kit

ElasticElastisch

15-33 15-33

Silicone, polyurethane, polysulfide Siliconen, polyurethaan, polysulfide

 

Met de ontwikkeling van dubbele beglazing vervangen van enkele beglazing, stopverf schilder gemaakt van lijnolie en krijt wordt bijna niet meer gebruikt. Na droging werd hard en niet dimensionele veranderingen tegemoet.

Gevulde polyester is gemaakt van een weekmaker en een poeder gemengd vóór gebruik volgens de gewenste dichtheid. De resulterende pasta wordt gebruikt om auto of boot carrosserie repareren. Na het instellen van (meestal ½ uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur) overschot moet worden geschuurd, gepolijst en het oppervlak geschilderd.

Plastische kitten vloeien eenvoudig wanneer een kracht wordt uitgeoefend maar vaak breken als de kracht herhaaldelijk wordt toegepast.

Elastische kit zijn ook in staat om hun vorm wanneer een kracht wordt toegepast veranderen, maar zoals rubbers kunnen hun oorspronkelijke vorm terug te krijgen wanneer de kracht wordt losgelaten. Zolang de veranderingen van de afmetingen binnen bepaalde grenzen blijven, kunnen ze herhaalde bewegingen ondersteunen indefinitively.

Sommige afdichtmiddelen zijn geformuleerd om zowel elastische en plastische eigenschappen combineren.

De ISO 11600 (1993) norm definieert de klassen waartoe bouw kit behoren. In principe wordt de klasse op het etiket als een code. G-soort kit zijn gewijd aan het venster beglazing, terwijl het F-type kit zijn voor ondoorzichtige elementen. De letter gevolgd door een aantal kenmerkende geschiktheid het afdichtmiddel om vervorming te herstellen. Er zijn vier subklassen: 7,5, 12,5, 20 en 25 die elk overeenstemmen met het percentage vervorming ten opzichte oorspronkelijke afmetingen. Tenslotte worden klasse 20 en 25 kit uit twee subklassen volgens de secans elasticiteitsmodulus die hetzij hoog (HM subklasse) of lage (LM subklasse) zijn. In eenvoudige termen, een hoge modulus (HM) kit is stijver. Dit betekent dat hoge modulus kit voorkeur als sterkte belangrijk is, zoals structurele beglazing, terwijl lage modulus sealants waardoor ze vergroten met minimale kracht. De volgende tabel bevat de belangrijkste toepassingen voor HM, LM en middelgrote modulus kit.

 

Typische Sealants Modulus basis van toepassing

ModulusModulus

Main Use Hoofd gebruik

High (HM) Hoog (HM)

Window glazing Beglazingen

Medium Medium

Weathersealing Wind-en weerdichte

Low (LM) Laag (LM)

Best for porous substrates and high joint movement locations; composite cladding Beste voor poreuze ondergronden en hoge gezamenlijke beweging locaties; composiet gevelbekleding

 

Een andere belangrijke eigenschap voor kit is of ze geschikt zijn voor buiten of binnen omstandigheden.

Zoals met lijm goede voorbereiding van het oppervlak is de sleutel tot succes: moeten ze droog, stofvrij en ontvet. Scheuren of spleten moet eerst in een V-vorm worden geopend met een speciaal gereedschap. Met plakband aangebracht op de randen van de af te dichten ruimte, kan het resultaat esthetisch zelfs voor niet-deskundigen.

Diepe kloven moet eerst fit met rugmateriaal zoals een rugvulling formaat tenminste 25% groter dan de verbinding.

Zoals met vele chemische kleefstoffen worden gebruikt om afdichtingsmiddelen formuleren met verschillende eigenschappen en kostprijs volgens de behoeften. De volgende hoofdstukken beschrijven de belangrijkste daarvan.

 

Silicone Afdichtmiddelen

Siliconenkitten worden meestal beschouwd als premium producten omwille van hun duurzaamheid, flexibiliteit en weerstand tegen verwering. Er zijn twee hoofdtypen van siliconen op basis van hun uitharding. Elk type kan worden geformuleerd transparant of gekleurd zijn, en kan een biocide kunnen voorkomen schimmelvorming op het oppervlak in vochtige omstandigheden bevatten.

Siliconen reactief omdat ze uitharden in aanwezigheid van vocht nature in lucht. Afhankelijk van hun uithardende systemen, kunnen zij een geur (azijn of alcohol) vormen een paar dagen tot de reactie voltooid. De uitharding in twee fasen: de eerste fase duurt enkele minuten tot het afdichtmiddel oppervlak kleeft, enkele weken nodig om volledig te ontwikkelen eigenschappen.

Sommige fabrikanten extenders toevoegen aan siliconen om hun kosten te verlagen. Dit is geen probleem in de meeste gevallen het uitgeharde afdichtmiddel enigszins krimpen waardoor een gekromd oppervlak. In sommige gevallen kan de extenders oppervlakken, zoals marmer vlekken. Voor natuursteen, het de voorkeur een niet-kleuring kit specificeren.

De volgende tabel geeft een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en het gebruik van de twee belangrijkste soorten van siliconen, volgens hun uithardingssysteem.

 

Silicone Sealants Curing Systems (bij kamertemperatuur vulkaniseerbare - een component of RTV-1)

Type of CureType Cure

Cure Time Cure Tijd

Adhesion Adhesie

Incompatibilities Onverenigbaarheden

Other Properties Andere eigenschappen

Acid (acetoxy) Zuur (acetoxy)

Fast Snel

Good Goed

Metal (corrosion) Metalen (corrosie)

Vinegar odor during curing Azijngeur tijdens het uitharden

Neutral (oxime, alkoxy or benzamide) Neutraal (oxim, alkoxy of benzamide)

SlowerLangzamer

Lower Lager

None (use non-staining grades for natural stone) Geen (gebruik geen vlekken kwaliteiten voor natuursteen)

Excellent oil and temperature resistance, no vinegar odor during curing Uitstekende olie en temperatuur weerstand, geen azijn geur tijdens het uitharden


Siliconen zijn meestal moeilijk om te schilderen, vooral met watergedragen verven.


Andere Afdichtmiddelen

Er zijn vele andere soorten afdichtingsmiddelen die geschikt voor minder veeleisende toepassingen waarbij andere overwegingen zoals de kosten belangrijk zijn. Ze vaak concurreren op dezelfde markten. De bekendste zijn vermeld in de volgende tabel.


Niet-siliconen Sealants

Sealant Type Kit Aard

Main Properties/Uses Belangrijkste Eigenschappen / Toepassingen

Butyl Butyl

Low gas permeability; used in construction, rubber roof repair and maintenance Lage permeabiliteit voor gassen; uitstekende thermische en elektrische insulant; gebruikt in de bouw, huishoudelijke apparaten, auto-industrie en de rubber dak reparatie en onderhoud. Verkrijgbaar als tapes of in kokers

Asphalt (bitumen) Asfalt (bitumen)

Resist water, oil and gasoline; used for driveways Bestand tegen water, olie en benzine, gebruikt voor opritten

PolyurethanePolyurethaan

Gap-filling; foam has insulating properties Gap-filling; schuim heeft isolerende eigenschappen

PolysulphidesPolysulfiden

Fuel resistance; mainly used in double glazed windows and airport construction Brandstof weerstand, vooral gebruikt in dubbele beglazing en de aanleg van vliegvelden

Hybrid polymersHybride polymeren

High strength but less durable than silicones, non-staining; mainly used in transportation Hoge sterkte, maar minder duurzaam dan siliconen, vlekt niet, voornamelijk gebruikt in het transport

AcrylicAcryl

Water-based acrylic dispersions; paintable; mainly used in construction when flexibility and water resistance are less important Acryl op waterbasis dispersies, overschilderbaar, voornamelijk gebruikt in de bouw als meer flexibiliteit en waterbestendigheid zijn minder belangrijk