Beroemde geval - Spruce Goose

Beroemde geval #1: samen het lijmen van de 's werelds grootste vliegtuig (in 1947)

spruce gooseDe "Spruce Goose" of "Spruce Gans" is de naam gegeven aan een vliegtuig prototype gebouwd in 1942 door luchtvaart ingenieur, zakenman en piloot Howard Hughes, onder contract bij het Amerikaanse ministerie van Oorlog. Er werd besloten om een vliegtuig apparatuur en VS-personeel vervoeren in Groot-Brittannië op te bouwen omdat op dat moment de schepen waren waarschijnlijk worden tot zinken gebracht door de Duitse onderzeeërs.

Vanwege het gebrek aan aluminium, Hughes besloten de luchtvaartuigen met hout te bouwen. Het hout composieten werden al gebruikt door hun lichtheid en kracht voor kleinere vliegtuigen en boten. Ondanks de naam gegeven aan het vliegtuig, hout gekozen voor de constructie was berk.

Het vliegtuig was enorm voor zijn tijd, met 66,65m lang, 97,54m breed en een hoogte van 24,18m. Het woog 114 ton als leeg en 180 ton bij vollast (60 ton vracht). Hij werd aangedreven door acht propeller motoren. Het werd ontworpen als een vliegboot die kunnen opstijgen en landen. Hij kon in theorie bereiken snelheden van 408 km / h en een bereik van 4.800 km. Ter vergelijking, het eerste model van de Boeing 747-100B "Jumbo" gemeten 70,6m in lengte en had een breedte van 59,6m vleugels. Het woog 162 ton en 333 ton lege bij volle belasting, dankzij de vier meest krachtige straalmotoren.

Hughes H-4 Hercules prototype werd voltooid na afloop van de oorlog. Dus het werd nooit operationeel. Hughes heeft persoonlijk gereden op korte afstand voor de eerste en laatste keer in november 1947 met een snelheid van 217 km / h en op een hoogte van 21m van de kust van Californië. Daarna werd het toestel opgeslagen en vervolgens blootgesteld aan de Evergreen Aviation Museum in McMinnville, Oregon, in de buurt van Portland.

wood compositeDe lijm voor de samengestelde was een thermohardende hars op basis van ureum of fenol met formaldehyde. Ze kon vocht, hitte, kou, bacteriën en fungi weerstaan en verschaffen de structuur de vereiste vormvastheid. Het werd vervaardigd door Plaskon afdeling van Libbey-Owens-Ford Glass Company van Ohio.

De samenstelling werd door de Duramold werkwijze. Berk bladeren werden geïmpregneerd met hars en daarna samen gelamineerd onder warmte en druk te vormen. Per gewicht, het samengestelde sterker is dan aluminium.

De Plaskon hars werd ook gebruikt om landingsvaartuigen te bouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op dit moment is 70% van ureum-formaldehyde harsen worden gebruikt door bosproducten: spaanplaat, vezelplaat, multiplex en lamineren lijmen (volgens Wikipedia).

spruce goose

Beroemde geval - HMS Victory

Beroemde geval #2: Breeuwen HMS Victory

Portsmouth HMS Victory 200Moderne afdichtingsmiddelen zijn handig om te gebruiken, maar zijn geen partij voor traditionele technieken als het gaat om historische schepen.

HMS Victory, Nelson's vlaggenschip tijdens de slag bij Trafalgar op 21 oktober 1805, is permanent tentoongesteld in Portsmouth, UK.
Onnodig te zeggen dat het niet alleen moest uitgebreid worden hersteld na de slag en de achtereenvolgende toepassingen voorafgaand aan de pensionering, maar de 251-jaar oude schip moeten regelmatig reparaties ondergaan om regen, droog rot, bonte knaagkever en voeten bezoeker weerstaan.
Voor de laatste vijftien jaaren, werden moderne marine breeuwen kit gebruikt op het dek, maar het werd later gevonden dat ze de natuurlijke beweging van hout niet kon weerstaan, en al snel water lekken verscheen.


De spleten tussen het dek planken die waterdicht moeten worden gemaakt zijn ongeveer 6 mm breed.


Portsmouth HMS Victory Here Nelson Fell 200In een recente renovatie campagne, werd de moderne kit handmatig verwijderd en vervangen door oakum en toonhoogte. Breeuwwerk is een losse hennep of jute vezels. Eerder breeuwwerk werden gemaakt in werkhuizen, gevangenissen, en door kinderen uit oude touwen en cordages. Tegenwoordig wordt een machine gebruikt daartoe. Het afdichtingskits wordt gedaan door het indrukken van de breeuwwerk in de hiaten en gieten hete teer pek afgeleid van grenen sap of uit petroleum residuen. Een tool genaamd een afdichtingskits ijzer wordt gebruikt om de kalefateren handmatig in te pakken. De bediening kan bekeken worden op https://vimeo.com/47098266.

Pine teerpek wordt gemaakt door carboniseren grenen hout of schors in zuurstofloze omstandigheden, waarbij de laagkokende componenten vervluchtigt laten wordt. Proces is vergelijkbaar met Berkenteer Lijm.

 

Portsmouth HMS Victory Poop 72dpi

Beroemde geval - Art & Epoxy Hars

Beroemde geval # 3: Jean Dubuffet sculptuur met gebruik van epoxyharsen

 

art resine epoxy crop200Epoxy lijmen werden ontwikkeld in de jaren 1940 (zie het Science sectie).
Initiële verzoeken waren hoogprestatie lijmen voor militaire voertuigen, met inbegrip van vliegtuigen.
Aan het eind van de jaren zestig, kunst ook starten met het gebruik van epoxyharsen *.
Sommige artiesten als Jean Dubuffet heeft het één van hun belangrijkste bewerken materiaal voor sculpturen van verschillende afmetingen, wat van monumentale omvang te maken zoals die van het glazuur Garden in Nederland.

(* Ofschoon het gebruik is epoxy te benoemen, de juiste term is polyepoxidehars)