Selecteer uw taal

 

formulaire chimie150100 jaar geleden, vóór of bij het begin van de industriële revolutie, vele soorten lijm van ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn gemaakt.

De uitvoering van relatief eenvoudige recepten was relatief eenvoudig en binnen het bereik van ambachtslieden of zelfs van niet-professionals. De basisingrediënten zou komen uit de keuken of drogist van de wijk en de apotheker.

Vele formules werden gepubliceerd dus het brengen van de ervaring opgedaan in de loop eeuwen in het bereik van iedereen.

De voorbeelden die volgen werden genomen uit een ongedateerde formularium dat werd gepubliceerd in het Frans in waarschijnlijk het begin van de 20e eeuw.

Vanwege de gevoeligheid van natuurlijke oorsprong ingrediënten of bacteriologische schimmel verval, moet biociden dat kan stabiliseren en behouden de lijm toe. Op dat moment, de biociden vorden genoemd "antiseptica". Een aantal van hen zijn zeer giftig en alleen de huidige commercieel met lage concentratie of helemaal niet worden gebruikt. Inderdaad, door de voortgang van organische chemie, gelijk of effectiever en minder toxische stoffen ontwikkeld. Bovendien jarenlang Europese wetgeving staat alleen bepaalde biociden in de handel verkrijgbare kleefstoffen en dichtingsmiddelen indien nodig worden gebruikt.

Het is dus mogelijk om lijm te maken volgens de volgende recepten zonder de toevoeging van biociden (tenzij Stoffen zelf biocide-eigenschappen hebben) indien onmiddellijk worden gebruikt of als ze worden bewaard bij lage temperatuur gedurende een paar dagen hooguit. Het risico van biologische afbraak van de set lijm, vooral in vochtige omstandigheden kan niet worden uitgesloten.
We hebben niet getest een van deze recepten, zodat er geen garantie kan worden gegeven aan hun geschiktheid of prestaties. De recepten hebben vooral een historische betekenis; de meeste van hen zijn verzameld door de oorspronkelijke auteur van verschillende bronnen.

Iedereen die een aantal van deze recepten van toepassing wou hebben, moeten de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen: bij een minimum, raadpleeg dan de geldende veiligheidsvoorschriften ingrediënt informatiebladen en maak kleine schaal proeven om onomkeerbare schade aan zichzelf of aan eigendommen te voorkomen. Geschikte rubberen handschoenen en oogbescherming moet worden gedragen vooral bij het hanteren van giftige biociden en brandbare oplosmiddelen, zelfs in kleine hoeveelheden.

Enkele waarnemingen werden cursief voetnoten of in het lichaam van de tekst, zonder enige poging om volledig te zijn.

 


Comment fabriquer des colles200Hoe om te produceren voor verkoop inkt, lijm, zeep, parfums en poetsmiddelen:
Formules en processen voor iedereen toegankelijk.

Jourdevant Ed., Brussel, Collectie voor kleine bedrijven, geen datum

Degenen die willen lijmen produceren op industriële schaal moet zorgvuldig de grondstoffen aanschaffingswaarde evalueren en proeven zal worden gedaan om een aantal van de ingrediënten te vervangen door anderen. Bijvoorbeeld, volgens de gewenste eigenschappen, meel en zetmeel kan zijn gesubstitueerd met aardappelzetmeel, kastanjemeel, etc. Met enige oefening en proberen om het doel van elk ingrediënt en de aanbevolen processen te begrijpen, moet het mogelijk zijn om snel de toegevoegde hoeveelheden aan te passen en dus de beste kwaliteit voor de laagste kosten te verkrijgen.

De antiseptica kan ook gesubstitueerd door anderen volgens de kosten en beschikbaarheid.

Hier is een lijst van ontsmettingsmiddelen die in het bijzonder geschikt voor alle lijmen zijn:

 • Boorzuur1
 • Natriumbicarbonaat2
 • Salicylzuur3
 • Fenol4
 • Formaline5
 • Aluin6
 • Terebenthine7
 • Thymol8
 • Naftol B (of Naftol-2)9
 • Kwik bichromaat10
 • Nitrobenzeen11

 

Bedenk dat lijm productsoorten in alle kantoorbenodigdheden er enerzijds zogenaamde Amerikaanse lijm of witte lijm die gewoon zetmeel pasta gemengd met een ontsmettingsmiddel. We zorgen voor een recept.

Aan de andere kant zijn er transparante viskeuze lijmen gemaakt van een oplossing van Arabische gom.

 

Wanneer de verpakking goed is ontworpen, is de gebruiker niet van bewust dat de inhoud van elke fles kost slechts een paar cent aan de fabrikant.


Naast het kantoor aanbod lijm, zijn er andere kleefstoffen gebruikt in grote hoeveelheden door verschillende industrieën, waaronder kartonnen dozen, boekbinden, chocolade productie, sigarenkistjes, etc.


Bijna alle lijm die deze gebaseerd is op het dextrine.

 

PASTELIJM

Meel 1,000
Regenwater 500
Terebenthine  10


Verdun het gezeefde meel in een kleine hoeveelheid koud water om klontervorming te voorkomen. Aan de houder de resterende hoeveelheid water tot een melkachtige vloeistof die vervolgens tot koken met constant mengen in dezelfde richting worden verwarmd verkrijgen.
Laat afkoelen en als de lijm is lauw, maar voordat het stolt, voeg de terebenthine als conserveermiddel.

 

 

DEXTRINE BASIS INDUSTRIELE LIJM

Water 100
Witte dextrine12 30
Natriumcarbonaat 1
Formaline 0.5


Bij het verwarmen van het water langzaam, giet de dextrine tijdens het mengen om de vorming van klonten te voorkomen. Voeg dan natriumcarbonaat en verhit tot het mengsel transparant zonder te stoppen het mengen. Stop dan het verwarmen, giet de antiseptische, meng opnieuw en pakket vóór gekoeld. Dit is een geconcentreerde formulering die moet worden verdund in water vóór gebruik.

 

ZETMEEL LIJM

Meng 1 kg van zetmeel met 3 liter water tot er geen klonten meer, en dan langzaam voeg 10 liter kokend water zonder te stoppen om te mengen.
Voor koeling voeg 500 g natriumbicarbonaat.

 

 

GLASLIJM

Zetmeel 30
Krijtpoeder 50
Water  75
Spirit  75
Sterkelijm13 5


Verhit het mengsel en bij het koken toe 15 g. van terebenthine; meng tot het volledig is opgelost.

 

TEGEL LIJM

Arabische gom 100
Kalium salicylaat 15
Gips poeder 20


Meng zorgvuldig met water totdat het een dikke vloeistof en opslaan in goed afgesloten flessen.

 

STERK  VLOEIBARE LIJM

Breken in kleine stukjes van de bladen van lijm [Arabische gom of vis lijm] en laten weken in koud water 's nachts. Verwijder het overtollige water en smelt in een waterbad. Voeg een gelijk volume van azijn en een kwart van alcohol.

 

RUBBEREN LIJM

Guttapercha14 35
Koolstofdisulfide15 100

 

Process: Verzachten de guttapercha gesneden in kleine stukjes in een waterbad. Dan meng met de koolstofdisulfide [weg van een vlam] totdat het volledig is opgelost. Opslaan in goed afgesloten flessen.

Gebruiken: Grondig reinigen van de oppervlakken te verlijmen met schuurpapier tot vrij van vuil en vet. Oefen druk uit tot het droog is.

 

MARMER LIJM

Aan 100 g kalium silicaat, voeg 10 g poedervormig zetmeel en 20 g droge poedervorm zachte kaas.

 

LINOLEUMVLOER LIJM

Ontbinden sommige dextrine in bij voorkeur warm water tot het verkrijgen van een gemiddelde viscositeit vloeistof.

Hoewel deze lijm blijft goed, is het mogelijk om elke vorm van ontsmettingsmiddel te mengen.

 

 

CELLULOID LIJM

Amylacetaat16 3
Aceton17 5
Ether17 8
Geraspte celluloid 5

 

Bedek onderdelen aan te brengen en druk sterk samen.

 

STERKE LIJM VOOR TURTLE SHELL

Gesmolten sterke lijm18  100
Poedervorm aluin 5
Azijnzuur 25

 

Meng goed; gebruik koud.

 

LABEL LIJM

Voeg 10 g poedervormig Arabische gom een kleine hoeveelheid koud water, 10 g dextrine, 20 g suiker tot een olieachtig mengsel te verkrijgen, en voeg vervolgens 10 g glycerine.

 

1Gevaarlijk langdurig contact met de huid
2Enigszins irriterend bij langdurig contact met de huid
3Irriterend bij contact met de huid
4Corrosief en irriterend bij contact met de huid; karakteristieke geur boven een bepaalde concentratie in mengsels
5Zeer gevaarlijk in contact met de ogen. Irriterend bij contact met de huid. Het risico van kanker bij langdurige blootstelling aan dampen
6Enigszins irriterend voor de huid
7Ontvlambare vloeistof met een karakteristieke geur. Irriterend voor de huid. Kan onherstelbare schade aan het hoornvlies in geval van contact met de ogen veroorzaken
8Fenolderivaat met karakteristieke geur. Irriterend voor de huid.
9Behoort tot fenol familie. Gevaarlijk in aanraking met de huid en irriterend voor de ogen.
10Giftig. Waarschijnlijk niet meer in de handel verkrijgbaar.
11Brandbare vloeistof met kenmerkende amandel geur. Irriterend voor de huid.
12Dextrine is eenvoudig te maken: warmte zetmeel zoals maïs (maïs) zetmeel bij 180 ° C gedurende 2 tot 3 uur (bron: Wikipedia)
13We gaan ervan uit dat is vis lijm
14Gom afkomstig van natuurlijke latex
15Licht ontvlambaar. Zeer gevaarlijk in geval van contact met de huid. Huid en irriterend voor de ogen.
16Ontvlambare vloeistof met kenmerkende geur banaan
17Zeer brandbaar
18We gaan ervan uit dat is vis of pezen lijm