rosin linseed oilTuinbouw lijm is een mengsel van hars, lijnzaadolie of ricinusolie en andere additieven zoals bijenwas die kunnen val insecten boomgaarden en moestuinen. Het is een alternatief voor pesticiden maar waarvan de bereiding is delicaat. Deze lijm is al beschikbaar commercieel voorbereid.


De lijm heeft de eigenschap dat insekten, vooral wanneer zij op een gekleurde oppervlak geel bijvoorbeeld. Voor groente, wordt geel plastic vast rechthoeken (of andere heldere en schitterende kleuren) op palen, die regelmatig in de grond worden gedreven.
Voor bomen, coaten van de lijm stam kwast of spatel rond de rand 1 m boven de grond en een 10 cm hoogte tenminste. Kan ook jas een doek strip te wikkelen rond de as. Draag handschoenen!
Let op: de voorbereiding van de hars mengsel (gewonnen uit hars) en lijnzaadolie vereist speciale voorzorgsmaatregelen. Tijdens het koken te lang is, wordt het mengsel na afkoelen bros zijn. Als koken is te sterk, zal lijnolie ontvlambare dampen vrij. Het is essentieel om het mengsel naar buiten en weg van de wind te maken, met een natte doek en eventueel een brandblusser poeder inleveren en draag een veiligheidsbril. Om onder de knie krijgen, te beginnen met kleine hoeveelheden.
Er zijn ook tuinbouw lijm recepten gekookte suikersiroop, meel of gekookte lijnolie, en extracten van maretak en hulst, maar het lijkt erop dat ze zijn minder effectief of (in het als de bereiding lijnolie) gevaarlijke bereiden. Commerciële lijmen bevatten 5% bijenwas, maar zijn interesse is niet duidelijk.
ingrediënten
Lijnolie .............................. 100g (verf winkels, drogisten)
Rosin .............................. 100-120g (drogisten, artikelen kunstenaars)
uitrusting
terracotta container, dik glas (Pyrex) of gegoten
elektrische kookplaat of gas (met een warmte spreader)
Wooden Spoon
Handschoenen of pannenlappen thermische beveiliging; veiligheidsbril
voorbereiding
Smelt de hars (85-95 ° C) op een laag vuur. Voeg geleidelijk lijnolie onder continu roeren tot het mengsel homogeen en de consistentie van een dikke stroop (na afkoelen). Als koken te snel, zal het mengsel te dun zijn en de neiging te stromen. Als het te lang is, zal het mengsel uitharden in koude en onbruikbaar worden. Als het te hoog is, kan lijnolie licht ontvlambare dampen vrij.