birch tar glueDeze werkwijze is afgeleid van technieken nog steeds gebruikt in Scandinavië.
Schors van andere boomsoorten kunnen worden gebruikt, maar de beste eigenschappen zijn nog steeds verkrijgbaar bij berk.

Maak een of meerdere gaten in de bodem van een taartvorm met een deuk aan druipend van berken olie te vergemakkelijken. Vul het blik met berkenschors verticaal ingesteld. Sluit het blik en laat het op de top van een andere open tin in een gat in de grond gegraven. Bedek het deksel met een steen en breng de aarde rond beide blikken. Bouw een haardvuur over de blikken en laat branden minstens een uur, het aanvullen van het met meer hout, afhankelijk van de hoeveelheid van de bast.

Verwijder de sintels en graven uit de blikken. Pas op voor de giftige en brandbare rook! Als de omstandigheden gunstig zijn, moet een zwarte olieachtige stof hebben verzameld in het blik. Laat de tin over de sintels te reduceren tot teer. Deze operatie moet worden gecontroleerd, omdat de overgang van asfalt naar houtskool is snel.

De hete teer kan worden bekleed op oppervlakken aan te brengen. Eenmaal koud, zal het zetten de vorming van een sterke band.


Berkenteer eigenschappen (van primitiveways.com)

TemperatureTemperatuur

Appearance Verschijning

°F ° F

°C ° C

 

65 65

20 20

Solid Solide

85 85

30 30

Soft Zacht

105 105

40 40

Medium stiff putty Medium harde stopverf

135 135

60 60

Softer sticky putty Zachter kleverige stopverf

352 352

180 180

Decomposes Ontleedt

 

Er wordt beweerd dat berkenteer heeft biociden, antiseptische en de pesticiden, de olie (of berken creosoot) is geclassificeerd als een huid en irriterend voor de ogen en is allergeen. De olie wordt gebruikt in vele traditionele cosmetica en geneesmiddelen. Toch moet de teer niet erg giftig voor het milieu (M. Hagner, OP. Penttinen, T. Pasanen, Acute toxiciteit van berkenteer olie op het water levende organismen, Agricultural and Food Science, Vol 19, 1 (2010)).)