casein glueCaseïne is een uitstekende lijm voor papier zelf of glas en hout.
Met een penseel, de vacht van de papier te lijmen en bevestig deze aan de andere substraat (papier, karton of glas).


De beste resultaten worden verkregen met afgeroomde melk (0% vet) en melkpoeder: bijvoorbeeld los 1 oz. (35 g, ongeveer 6 eetlepels) van magere melkpoeder in een kopje (200 ml) heet water. Voeg tijdens het mixen een paar eetlepels witte azijn of citroensap totdat de melk stremt en neerslaat caseïne. Filteren door middel van twee lagen kaasdoek en spoel af met koud water. Druk op de kaasdoek om zoveel vloeistof als mogelijk te verwijderen. In een container, snijd de massa in kleine stukjes en voeg tot 2 verd. oz. van een 1% ammoniakoplossing (als commerciële oplossing een concentratie van 12% ammoniak, een geschatte 1% oplossing kan worden verkregen door mengen van een eetlepel 12% ammoniak in ¼ kopje water of 50 ml). Meng met een houten lepel of een mixer tot het mengsel vloeibaar en stroperig.
Natriumbicarbonaat kan worden gebruikt in plaats van ammoniak. Voeg een eetlepel bicarbonaat tot 4 eetlepels heet water en toevoegen aan de wrongel. De wrongel wordt schuim te wijten aan de uitstoot van koolstofdioxide (CO2).
De beste resultaten worden verkregen door de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Melk moet warm tot zeer warm bij het toevoegen van zuur.
  • Water zoveel mogelijk moet worden verwijderd uit de wrongel.
  • Verdeel de wrongel in zoveel kleine stukjes mogelijk.
  • Als de wrongel te viskeus en moeilijk te mengen, voeg een kleine hoeveelheid warm water. Wees ervan bewust dat als de lijm te veel water bevat, zal het minder kleverig en zal een langere tijd om te drogen te nemen.
  • Als de caseïne wordt gelaten voor een paar uur, zal het meer vocht en transparanter geworden. Het zal echter niet meer dan een of twee dagen bewaren.

Kaas wordt gemaakt van melk gestremd met een enzym (stremsel) of door melkzuurgisting.

Een voorbeeld van het gebruik van caseïne lijm die aanzienlijke maar daalt nu was de productie van wijnflessen kurken. Voor een lange tijd was de enige stabiele natuurlijke afgeleide lijm die niet de smaak van wijn op contact niet hebben gewijzigd. Het wordt gebruikt om samengestelde geperst kurken of doppen die ringen kurk gelijmd op een ander medium heeft te maken. Zij vormen de kurk die in direct contact met de wijn.